be careful anda di zon bahaya | follow disini | pergi ke Dashboard
♥ apenye pon ♥: mcm mane ney ??

Thursday, 12 July 2012

mcm mane ney ??

oke2 ,, 1st nak mintak maap byk2 ngn u"all ,,
n yang teringin sgt2 nak join segmen doodle free tuh ,,
ya Allah selama neyh sy tak sedar langsong ,,
mungkin Allah bg sy kesedaran sebelom sy terlambat,,,

korang nak tawu kenapa ?
kenapa aku stop segmen ,,

betol ke melukis tu haram ??
org kata nnty dye mintak kita nyawa ,,
sbb kita da lukis jasad dye ,,

hadis neyh pulak:
Manusia yang paling pedih seksaannya di hari Kiamat, ialah yang meniru Allah menciptakan makhluk (pelukis, penggambar adalah peniru Allah dalam menciptakan makhlukNya" (HR. Bukhari dan Muslim) 


     
ya Allah ,, ade pulak yang cakap ,, doodle tu tergolong jugak ,,
tp , kalau doodle tu dibuat utk kejalan kebaikan ,, utk dakwah takpe ,,
yang tutp aurat ke .. habis yg saya wat tak tutup aurat ney mcm mane ??


korang boleh ke padam an doodle2 sy bg korang tu ?
tak boleh ke ?
kene ke sy tanggung dosa ney sendri ,,
ya Allah kesalnya sy ,,
menyesal sy berada dalam dunia seni ,,


ade jugak yg kata tak kira ke jalan islam ke tidak ia ttp haram 


selama ney sy menitik berat kan soal cita2 sy dulu ,,
kenapa sy taknak jd polis ,,
sbb sy takut sy tak amanah dalam kerja ,,
cth: ade org wat kesalahan depan mata ,tp rileks je ,,nnty Allah tanya ,napa kau dulu kerja nmpak org wat salah tp kau tak jalankan tugas kau sebagai polis ???


skunk ,kalau amek kos tentang grafic ,media,animasi ,,
kire mcm buat2 kartun neyh ,,
kita gerak2 kan badan dye ,, seolah2 dye bernyawa ,,
adakah kita meniru ciptaan Allah ??
kalau serupa manusia betul cmne ?
kalau yg mcm doodle pulak ?
mate besar laa ,bdan pendek laa ,,


Astaghfirullahalazim ,,


aku di belengu kebingungan sekarang ,,


mulai ari ni aku nak stop wat doodle ,, n aku nak padam semua doodle yang pernah aku buat ,,
n lukisan yg pernah aku buat jugak ,,


lagi perit di akhirat berbanding caci maki di dunia ,,


harap semua dapat berkongsi pandangan tentang ini ,,
marilah sama2 kita muhasabah diri n kalau sapa yg betol2 tahu kesahihan nye ,,
mintak sgt2 share with me ,, 


oke ,, maapkan saya ,, 


4 comments:

Nurfatin said...

eh ye ke ?
sy pun tak tahu menahu melukis doodle ni haram .

err , harap sangat sape-2 yang tahu isu ni , boleh kongsi ilmu .

shar90 said...

eh yeke? selame ni yg sye tau cume seni 3D atau arca yg nmpak hidup... huhuu

try tengok sini

http://senivisual2.blogspot.com/2009/08/hukum-melukis-dan-menggambar-dalam.html

gadismanja said...

@nurfatin ,,sy pon tataw ,, huh tah laa

gadismanja said...

@shar ,,sy tak pasti langsong sbb jawapan berlainan ,, huh